Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

”GULDNUBBEN” TILL GUSTAF III:s FAVORIT

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2018 12:11 CET

Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden. Spritakademien uppskattar Kyrkeby i Visselfjärda till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”.

”GULDNUBBEN” TILL GUSTAF III:s FAVORIT

Vid en högtidlig ceremoni på Nationalmuseums restaurang tilldelades igår Kyrkeby destilleri Spritakademiens stora pris ”GULDNUBBEN”.

Motiveringen lyder:

Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden.

Spritakademien uppskattar Kyrkeby till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”.

- På Kyrkebyi Vissefjärda i mitten av ingenting vårdar man ett kulturminne med varm hand och urgamla skiftnycklar. Spritvärlden är tacksam över att entusiasterna i Hembygdsföreningen förmått lära sig de gamla maskinerna, att de ömt plockat isär dem del för del, putsat, oljat, spänt drivremmarna. Det handlarhelt enkelt om en fenomenal kulturgärning, säger Spritakademiens ordförande Steffo Törnquist.

Idag är Kyrkeby ensam i Sverige om att bränna potatisbrännvin och man gör det exakt som man gjort i århundraden, i varje detalj exakt. Ingen maskin är yngre än 100 år, det mesta i destilleriet är från 1855, somligt från 1700-talet.

Steffo Törnquist:
- Man har utan minsta vinning i åratal jobbat för att få fram de unika dropparna och man kokar numera ett spännande brännvin, samtidigt som man är ett lika spännande museum.

- Dessutom hedrar man sin forne beskyddare Gustaf III genom att koka 1771 flaskor av varje sort och kok. Underbart!

Spritakademien delade också ut priset ”Årets spritkrog”

OPERAKÄLLAREN ÄR ”ÅRETS SPRITKROG” 2018

Matsalen är en av restaurangvärldens mest magnifika, köket har stjärna i Guide Michelin, vinkällaren är naturligtvis fenomenal, men man har också spritvagnar som står sig i vilken internationell jämförelse som helst.

Operakällaren tilldelas därför Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog 2018”.

Man serverar och vårdar sin unika snaps ”Stenborgare”, uppkallad efter stamgästen och operasångaren Karl Stenborg och gjord enligt hans eget recept från 1700-talet. Men man har också unikt och modernt samarbete med några av världens ledande producenter exempelvis Christian Droun på Calvadossidan och Tesseron på Cognacsidan. Det visar att inte bara Spritakademien uppskattar Operakällarens hantering av sprit.

- Att Sverige har en krog som Operakällaren är en ynnest, säger Spritakademiens ordförande Steffo Törnquist. Det finns många skäl att söka sig dit, spriten är definitivt ett.

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

DET HÄR GÖR AKADEMIEN

Spritakademien arbetar för bättre sprit och bättre spritkultur i Sverige.
Spritakademien arbetar för bredare och djupare kunskap om sprit.
Spritakademien belönar den som gör spritkulturen gott.
Spritakademien värnar det sprithistoriska arvet.
Spritakademien spelar en aktiv roll i spritens nu- och framtid.

Vi delar ut stipendier och priser, vi agerar remissinstans, är opinionsbildare, vi är smakpanel, bollplank, kunskapsivrare, rådgivare, kulturvärnare, föredragsarrangör, utställningsinspiratör etc.

Vid Spritakademiens bord finns 14 stolar, samtliga besatta. Varje stol i Spritakademien representerar en för spritkulturen relevant kompetens, varje ledamot sitter på begränsad tid.

För mer information: Helen Ericsson Sandlund, helen.ericsson@spritmuseum.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.