Gå direkt till innehåll
Eksell + Kumlien, två epoker, två uttryck

Pressmeddelande -

Eksell + Kumlien, två epoker, två uttryck

Eksell + Kumlien, två epoker, två uttryck
Den 19 november öppnar Vin & Sprithistoriska Museet en utställning med konstnärerna och formgivarna Olle Eksell och Bertil Kumlien. I utställningen visas bl a Eksells nyskapande etiketter och Kumlins klassiska akvareller av vinslott och vingårdar i Europa.

Madeiravin i fräck form
Olle Eksell engagerades under 50-talet för att rita etiketter för AB Vin & Spritcentralen. Företaget gjorde en satsning på att modernisera en stor del av etikettfloran. Några av den tidens främsta formgivare, som Anders Beckman och Karl-Erik Forsberg, gavs uppdraget att ge ett 70-tal varor nya och mer tidsenliga etiketter.
Olle Eksell var känd som en djärv och nyskapande formgivare och illustratör. Madeiravin ansågs ha en karaktär som tillät "stor obundenhet i utformningen i etiketterna" och de föll därför på Eksells lott. Trots det ansågs några av hans förslag för extrema och förverkligades aldrig.
Mest känd är kanske Olle Eksell för omdaningen av Mazettis Ögonkakao. Han blev sedermera den som kom att introducera begreppet "corporate design" i Sverige efter amerikansk förebild.

Vinkultur i akvarellform
Bertil Kumlien engagerades av Systembolaget på 80-talet för att teckna vingårdar och vinslott i Europa. Tuschteckningar och akvareller reproducerades som affischer som sedan ställdes ut i Systembolagets skyltfönster. Genom skyltningen ville man slå ett slag för vinkulturen på ett sätt som inte uppmanade till överdrivet drickande.
Kumlien ritade också etiketter för Vin & Spritcentralen, bl a den klassiska etiketten till Vino Tinto.

Utställningen visas 19 november till 28 mars 2010

Vin & Sprithistoriska Museet
Dalagatan 100, Vasastan, Stockholm
08-51 91 86 50

För mer information:
Maria Asplund, utställningsproducent, 08-51 91 86 55
Eva Lenneman, intendent, 08-51 91 86 53

Bilder:
Pressbilder finns för nedladdning på Vin & Sprithistoriska Museet, Se press.
www.vinosprithistoriska.se

.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig