Gå direkt till innehåll
EGENTLIGHETER är en utställning av författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers. I tätt samarbete har Andersson och Wolgers ställt sina respektive färdigheter till den andres förfogande. 
EGENTLIGHETER är en utställning av författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers. I tätt samarbete har Andersson och Wolgers ställt sina respektive färdigheter till den andres förfogande. 

Pressmeddelande -

Egentligheter - Lena Andersson, Dan Wolgers.

EGENTLIGHETER –
LENA ANDERSSON & DAN WOLGERS

6 oktober 2016 - 17 april 2017

EGENTLIGHETER är en utställning av författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers, tillkommen på initiativ av Spritmuseum och Absolut Art Collection. I tätt samarbete har Andersson och Wolgers ställt sina respektive färdigheter till den andres förfogande. 

Under den gångna våren resonerade de om den konstsyn och världsbild som återspeglas i Wolgers objekt. Andersson valde sedan ut ett trettiotal verk ur Wolgers produktion, till vilka hon skrivit texter. Det urvalet utgör Egentligheter. Utställningen är formgiven av Dan Wolgers som en legering där objekt och text har samma tyngd.

Konstverken och texterna utkommer även som bok på Albert Bonniers förlag i januari 2017.

Dan Wolgers är en av Sveriges mest tongivande konstnärer i sin generation, känd för objekt konstruerade av upphittade, trasiga och bortglömda föremål som ser ut att gäcka fysikens lagar medan de i själva verket bygger på en mycket precis logik. Dan Wolgers studerade vid Kungl. Konsthögskolan och har varit professor där. Han är ledamot av Konstakademien.

Genom sitt sökande neråt och inåt i varje spörsmål som hon tar sig an, synliggör Lena Andersson i sina texter komplexa och vilseledande livssituationer för individen och i samhället. Hennes två senaste romaner Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek och Utan personligt ansvar har blivit älskade av en bred publik. Den förstnämnda tilldelades Augustpriset 2013. Nyligen promoverades hon till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet.

Relaterade länkar

Ämnen


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig