Följ Spritmuseum & Absolut Art Collection

Champagne! Från kalkjord till glamour

Pressmeddelande   •   Nov 30, 2017 14:15 CET

Aldrig tidigare har så många druckit så mycket champagne som idag. Trenden är global, men uppseendeväckande nog är Sverige ett av de länder i världen där ökningen gått snabbast. Sedan några år är lilla Sverige den tionde största marknaden för champagne i världen! Det har Spritmuseum i Stockholm tagit fasta på när de nu visar en utställning om champagne.

Utställningen berättar om jordmåner, jäsning, bubblor och mycket annat kring själva tillverkningen men gör också nedslag i trender och populärkultur. Champagnens plats i hiphopen, historierna kring champagnevispen och Marie Antoinettes mytomspunna bröst samt vår egen tids ökade fokus på smak och på champagne som ett riktigt vin och inte enbart bubblig flärd speglas i utställningen.

- Vi tittar även på den svenska bubbelhistorien, berättar Eva Lenneman, intendent. Den innehåller många roliga berättelser om allt från brännvinskungen L.O. Smiths champagnekrig och Zarah Leanders "förföriska skum i enskilt rum" till helnyktra alternativ som Pommac och Champis. Ända sedan 1980-talet har intresset för drycken ökat lavinartat. Då som nu symboliserar champagne så mycket mer än det som finns i flaskan. Få drycker är så mytomspunna och laddade med föreställningar om lyx och flärd som champagne.

- Jacob Dahlin förde in champagnen i svenskarnas tv-soffor på 80-talet med sitt omtalade "Skål tamejfan!" i programmet Jacobs stege. Det liksom Stureplansbratsens vaskningar har sin självklara plats i utställningen, fortsätter Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Utställningen berättar också om vad är det som gör det mousserande vinet från regionen Champagne i Frankrike så unikt och om hur odlarchampagnen blivit den nya bubblande trenden i vinvärlden.

Torsdag till lördag erbjuder Spritmuseum provningar, många på temat champagne och självklart serveras både bubbel och champagne i museets bar och restaurang. Även temadagar med champagneproducenter är inplanerade den 27 januari och 10 mars. För hela programmet, se www.spritmuseum.se

50 and Fabulous!
Spritmuseum fyller 50 år och vad passar bättre än att fira med en utställning om champagne?

Bakom de rosalackade detaljerna och jordnära tonerna står Stockholmsbaserade designstudion Form Us With Love. De formgav även Spritmuseums uppskattade utställning ”Öl” i 2015. 

Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.