Gå direkt till innehåll
Berusande trädgård: Odla drickbart har öppnat på Spritmuseum

Pressmeddelande -

Berusande trädgård: Odla drickbart har öppnat på Spritmuseum

Berusande trädgård: Odla drickbart

26.2 2016 – 8.1 2017


Med utställningen ”Berusande trädgård: Odla drickbart” vill Spritmuseum berätta historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och självklart om de drycker som trädgården kan inspirera till; ekologiska och hemmagjorda drycker, välgjorda, snygga och smakrika drinkar (med eller utan alkohol), smaksatta med sådant som växer i skog, mark och trädgård. Eller på exotiska platser runt om i världen.

- Vår förhoppning är att utställningen ska passa såväl trädgårds- som dryckesintresserade, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent. Utställningen ger en rad ”DIY-tips - Do It Yourself”, om allt från hur man tillverkar rabarberdrinkar och myrsnaps till hur man gör sin egen äppelplockare av en pet-flaska. Vi berättar om stads- och gerillaodling, hur man gör sina egna fröbomber men också om den nyttiga trädgården och om läkande örter.

Till utställningen finns en rad animerade filmer producerade av studenter på Stockholms Dramatiska Högskola. Filmerna visar bl a hipsters som gör egen äppelmust, skillnaden mellan att destillera och extrahera och hur det växer i cocktailträdgården.

Till utställningen hör en liten katalog, eller snarare receptsamling, där museets omskrivna restaurang delar med sig av recept som både fångar historia och framtid: fermenterad spratteldryck, kombucha på vitt te och rosor, pepparrotssnaps, spelt-kvitten vatten, (h)ägglikör, havtornslemonad och mycket mer.


Oavsett om man trivs bäst på balkongen, kolonin eller på tomten är förhoppningen att utställning och katalog väcker lusten att odla drickbart.

Fredagar och lördagar arrangeras visning med provsmakning i utställningen.


Utställningens avdelningar

Längtan – ett planteringsbord med krukor och fröpåsar
Om drömmar inför det kommande odlingsåret och om smakfulla frön. Ta exempelvis korianderfrön, många sprittillverkares favoritingrediens som ingår i akvaviter, gin, absint, örtlikörer och pastis, som genomgår en kemisk förändring när de torkas och beskrivs som kryddig och varm till skillnad från bladen som är mer parfymerade smak.

Frukt & bärträdgården
Om att plocka, lägga in, safta och spara i flaskor och burkar. Hallon- och nyponlikör, berusande plommon, konjakspäron, cider, must och fruktviner. Under 1700- och 1800-talen var vin av gullviva (oxläggevin) mycket populärt. Men när gullvivan blev mer sällsynt började många tillverka maskrosvin istället. Maskrosvin var dock förbjudet att tillverka 1978 till 1994 eftersom maskrosen inte var tillåten råvara för vin. Det blev klassat som brännvin enligt svensk lagstiftning.

Det vilda
Om infusioner på älgört, grankottssirap, kombucha och myrsnaps och om att ge sig ut i naturen för att plocka blommor, örter och bär.
I en film visas hur te får jäsa med lite socker. Jäsningen startades med hjälp av en kombuchasvamp, en geleliknande kaka som kallas ”moder” eftersom den förökar sig och bildar nya ”bebisar”. Det blir en dryck fullproppad med nyttigheter som stärker immunförsvaret.

Trädgården – växthus med en hydroponisk odling
Här handlar det om gemenskap, om lust, lek och läkande…
Om blommor och blad som hamnar i cocktails, att skåla i sin egen skörd. Sött, starkt, surt, svagt och gärna något bittert.
Om urban odling och om att bli en pollinerar-kompis, bygga instektshotell och odla hydroponiskt men också att tillverka egna fröbomber och gerillaodla.
Om trädgården som Guds gröna apotek och som plats för rekreation och hälsa. Om kolonilotter, skolträdgårdar och nyttoträdgården.

Laboratoriet
Allt handlar om kemi, växternas aromer ska lockas fram på bästa sätt. Att destillera ger en annan smak än att extrahera, vilka örter och fröer är bäst till vad? Vi får en inblick i en kemists laboratorium.
Dessutom visas likörflaskor och kryddsprit som tillverkades på Reimersholmsfabriken på 30- och 40-talet. (Vin & Spritcentralen.)

För frågor om utställningen:

Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent,
E-post:ak.svanberg@spritmuseum.se
Tel + M: 08-1213 1306

Ämnen

Kategorier


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig