Gå direkt till innehåll
ART POP på Spritmuseum.  En utställning om rockmusik och konst.

Pressmeddelande -

ART POP på Spritmuseum. En utställning om rockmusik och konst.

ART POP på Spritmuseum.

En utställning om rockmusik och konst.
6 mars–5 oktober 2014

Journalisten Andres Lokko har på uppdrag av Spritmuseum botaniserat i konstsamlingen Absolut Art Collection. Han har valt ut ett antal konstnärer och verk – och tillsammans med de skivomslag samma konstnärer har målat eller formgett tecknas en annorlunda rockhistorik. Resultatet är en utställning för både besatta skivsamlare och den allmänt konst- och musikintresserade publiken.

Försäljningen av vinylskivor ökar åter. Skälet (förutom nostalgi och trovärdigare sound) är enkelt: skivomslag är konst. Vissa mer än andra. Genom historien har mängder av mer eller mindre berömda konstnärer lånat ut sin talang till artister de uppskattar eller vice versa.

Med Absolut Art Collection som utgångspunkt har journalisten Andres Lokko, tillsammans med Spritmuseums kuratorer, valt ut ett antal konstnärer och verk ur samlingarna. Tillsammans med de skivomslag samma konstnärer har målat eller formgett tecknas en annorlunda rockhistorik.

De flesta känner redan till den brittiske popkonstnären Peter Blakes omslag till The Beatles ”Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band” liksom Andy Warhols klassiska ”banan-omslag” för The Velvet Underground. Men de albumen skrapar bara på ytan av en tradition som ständigt förändras och fortsätter att korsbefrukta konst och popmusik – ända fram till Lady Gagas aktuella samarbete med Jeff Koons.

ART POP har avsikten att reda ut dessa trådar, genom historien och fram till idag. Och förhoppningsvis illustrera och underhålla såväl besatta skivsamlare som den allmänt konst- och musikintresserade publiken.

Likt en klassisk skivaffär kommer utställningen att vara fylld med skivbackar, konsertaffischer och rockmemorabilia. Besökarna kommer att kunna titta på musikvideos och spela skivor de själva väljer.

Pressvisning: 4 mars kl 11. Inbjudan skickas separat.

För mer information: Mia Sundberg, kurator, 08-1213 13 04, mia.sundberg@spritmuseum.se


Ämnen

Kategorier


Spritmuseum, beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig