Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Andersson & Wolgers på Spritmuseum

Andersson & Wolgers på Spritmuseum

En av Sveriges mest omdiskuterade konstnärer möter en av Sveriges mest omskrivna författare.

I höst, inom ramen för Absolut Art Collection, sammanför Spritmuseum konstnären Dan Wolgers med författaren Lena Andersson i en utställning där konst och text belyser och influerar varandra.

Dessa två starka profiler kan vid en första reflektion verka som varandras motsatser – där Dan Wolgers vrider till verkligheten skruvar Lena Andersson upp den. Men snart uppenbaras deras gemensamma målsättning: att ta avstånd från det grumliga och ogenomtänkta i konsten och i livet, att bidra till största möjliga klarhet och blotta fällorna som hindrar en klok väg framåt. Humorn finns där som ett medel hos båda, men storheten och skönheten i deras respektive konstnärskap bottnar i ett djupt allvar.

Dan Wolgers är en av Sveriges mest tongivande konstnärer i sin generation, känd för objekt konstruerade av upphittade, trasiga och bortglömda föremål som ser ut att gäcka fysikens lagar medan de i själva verket bygger på en mycket precis logik. Dan Wolgers studerade vid Kungl. Konsthögskolan och har varit professor där. Han är ledamot av Konstakademien.

Genom sitt sökande neråt och inåt i varje spörsmål som hon tar sig an, synliggör Lena Andersson i sina texter komplexa och vilseledande livssituationer för individen och i samhället. Hennes två senaste romaner Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek och Utan personligt ansvar har blivit älskade av en bred publik. Den förstnämnda tilldelades Augustpriset 2013. Nyligen promoverades hon till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet.

Utställningen öppnar 6 oktober 2016.

Presskontakt
Joanna Sundström, PART Stockholm
E-post: joanna@partstockholm.com
Tel: +46 73 346 66 62

Regioner


Spritmuseum på Djurgården i Stockholm rymmer sedan 2012 Absolut Art Collection, med verk av 500 internationella och svenska konstnärer. Dan Wolgers skapade ett verk för samlingen 1999. Varje höst bjuder museet in en konstnär från samlingen till ett projekt som kan ta sig olika uttryck. I konceptet ingår att bjuda in en gästcurator samt att engagera personer från andra yrkesfält än konsten. I kontrast till vad som är praxis på konstmuseer har Spritmuseum genom dessa oväntade möten ambitionen att såväl öppna upp för nya, oväntade tolkningar av ett konstnärskap, som att avdramatisera ”Konstutställningen”.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig