Gå direkt till innehåll
Alkohol på Instagram och varför svenska ungdomar dricker allt mindre

Pressmeddelande -

Alkohol på Instagram och varför svenska ungdomar dricker allt mindre

Spritmuseums stipendium 2013
- alkohol på Instagram och varför svenska ungdomar dricker allt mindre

Den 27 november delas Spritmuseums stipendium för forskning kring svensk alkoholkultur ut. Den sammanlagda stipendiesumman på 105 000 kr delas i år av två forskare.

80 000 kr tilldelas Piotr Urniaz, fil.dr, Medie- och kommunikationsvetenskap affilierad vid Lunds universitet, för studien:”#Jag_och_Piña Colada” - En studie av svenska alkoholrepresentationer på Instagram. Det sociala nätverket Instagram som lanserades hösten 2010 har idag över 150 miljoner registrerade användare världen över. Många av de bilder som läggs ut handlar om tillfällen då alkohol finns med, t ex fester eller högtider av olika slag och resor. Piotr Urniaz vill undersöka hur svenskarnas bildberättande om alkohol på Instagram ser ut. Hur vanliga är inlägg med alkohol och i vilken typ av berättelser ingår de? Hur förhåller sig bilderna till reklamens glorifierande bilder och samhällets negativa föreställningar om alkohol? Kan man se någon skillnad mellan kvinnliga och manliga användare, mellan yngre och äldre? Urniaz får stipendiet för ett innovativt, intressant och väl genomtänkt projekt som förutom att det blir en kartläggning av en ny sida av svensk alkoholkultur också kan få fram resultat som kan vara användbara exempelvis vid utformandet av informationskampanjer om alkohol.

25 000 kr går till Johan Svensson, doktorand vid Institutionen för Folkhälsa vid Karolinska institutet och verksam på STAD, för projektet: "Demografiska förändringar som orsak till förändrade alkoholvanor bland ungdomar?"

De senaste 10 åren har svenska ungdomars alkoholkonsumtion minskat betydligt. Vad det beror på finns olika teorier och studier om, men något som ännu inte undersökts är vilken betydelse kulturell bakgrund har för ungdomar i olika åldersgrupper. Kan minskningen bero på att det bland ungdomsgrupper på senare år finns en större andel ungdomar med familjebakgrund i Mellanöstern? Svensson tilldelas stipendiet för ett projekt som kan ge intressanta förklaringar till förändringar som förbryllat alkoholforskare och kasta nytt ljus över det vi föreställer oss är samtida ”svenska” dryckesvanor och ”svensk” alkoholkultur. 

För mer information:
Eva Lenneman, intendent.
eva.lenneman@spritmuseum.se 
Tel: 08-1213 1302


Ämnen


Spritmuseum med Absolut Art Collection som är beläget mellan ett vrak och ett nöjesfält, bjuder besökaren på en oförglömlig resa. Från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Sällan skänker en eftermiddag i alkoholens tecken så många kloka insikter.
.

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig