Gå direkt till innehåll
Århundradets kärlekssaga 30 år

Pressmeddelande -

Århundradets kärlekssaga 30 år

Århundradets kärlekssaga 30 år -
utställning på Vin & Sprithistoriska Museet

"Och allting hände
Ändå gick jag inte
Varför?"

1978 publicerades Märta Tikkanens "Århundradets kärlekssaga" för första gången. En naken skildring av ett äktenskap som trasats sönder, bland annat av makens alkoholmissbruk. Äntligen hade någon formulerat allt detta som ingen talade om: lukter, ångest, barnens oro och hustruns oerhörda trötthet men också kärleken och passionen. Få böcker har lästs, älskats och diskuterats så mycket som "Århundradets kärlekssaga". I höst visar Vin & Sprithistoriska Museet en utställning med ett urval av dikterna med anledning av att det är 30 år sedan boken kom ut för första gången.

- Vi vill uppmärksamma "Århundradets kärlekssaga" genom en poetisk installation med Märta Tikkanens dikter tillsammans med specialkomponerad musik av tonsättaren Jesper Nordin. Vi har valt att särskilt lyfta fram tre teman: passionen och kärleken som ett kitt som binder samman, missbruket och medberoendet och slutligen barnens situation, de enda som inte kan välja att stanna eller gå, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

I utställningen visas även Kristin Olsonis tv-dramatisering av "Århundradets kärlekssaga" med Stina Ekblad som ensam aktör och Henrik Tikkanens teckningar till diktverket.

- "Århundradets kärlekssaga" har tryckts i 130 000 exemplar bara i Sverige och vi tror att många kvinnor gärna återupptäcker detta fantastiska diktverk som berört så många under så många år, fortsätter Anna-Karin Svanberg.

Fakta:
Utställningen visas 29 oktober 2008 till 31 mars 2009.
Formgivare: Katrin Brännström.
Musik: Jesper Nordin
Grafisk form: Karin Almlöf
Texter: Märta Tikkanen & Åsa Moberg

Pressbilder:
www.vinosprithistoriska.se - se pressrum, Århundradets kärlekssaga

För mer information om utställningen:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, tel 08-744 70 78,
0733-30 26 68
ak.svanberg@vinosprithistoriska.se

Bilder och övrig information:
Helen Ericsson Sandlund, informationsansvarig, tel 08-744 70 72,
070-52 333 18
helen.ericsson@vinosprithistoriska.se

Ämnen

Kontakter

Hanna Elmberg

Presskontakt PR-ansvarig